Sulfatim Timișoara pune la dispoziția firmelor interesate o gamă suficient de variată de nacele, telehandlere sau PRB-uri. Acestea sunt utilaje, accesorii, dispozitive pentru lucrul la înălțime.
O nacelă este un utilaj specializat folosit pentru a ridica persoane și echipamente la înălțime, oferind astfel acces în zone greu accesibile. Imaginați-vă o platformă mobilă care poate fi ridicată vertical sau chiar și în lateral, cu ajutorul unui braț articulat sau telescopic. Această platformă este, de fapt, nacela.
Nacela, când aveți nevoie…
În principiu, aveți nevoie de o nacelă atunci când urmăriți ridicarea persoanelor la înălțime pentru a efectua diverse lucrări de întreținere, construcții sau montaj.
Caracteristicile unei nacele:
- Platforma de lucru este locul unde se află operatorul și uneltele necesare.
- Mișcarea este verticală și, în unele cazuri, poate avea și o componentă orizontală limitată.
- Se utilizează în principal pentru lucrări de înălțime, cum ar fi vopsire, curățare, instalare de panouri solare, montare-demontare de decorațiuni, etc.
- Distingem mai multe tipuri de nacele; cu braț articulat, nacele telescopice, nacele foarfecă…
Telehandler – definiție pe scurt
Scopul principal al unui telehandler este manipularea și transportul de materiale la înălțime sau la distanță. Deci, acestea se deosebesc de nacele, am putea spune esențial. Telehandlerele sunt dispozitive mecanice sau electrice utilizate pentru a proteja omul, a manipula obiecte la distanță, într-un mediu inaccesibil sau periculos pentru operatorul uman. Ele pot fi simple brațe mecanice, clești, ventuze sau sisteme mult mai complexe, controlate de la distanță.
Dezvoltarea tehnologiei a făcut ca telehandlerul să poată fi manipulat cu ajutorul unor joystick-uri, comenzi vocale sau chiar prin intermediul unor interfețe de realitate virtuală. Un telehandler, în general, este echipat cu un braț telescopic și un sistem de prindere care poate fi o furcă, un braț, cupă, astfel încât să mute sau să ridice o anumită încărcătură.
Utilizările comune ale telehandlerului sunt în zona de construcții, agricultură, spații de depozitare, etc. Oferă siguranță, precizie și ușurință în muncă. Iar cel mai important aspect este protecția personalului, aceasta find diferența esențială față de nacele.
PRB-urile, similitudini și diferențe cu nacela sau telehandler
PRB este prescurtarea de la Platformă de Ridicare pentru Braț. Putem spune că deja a intrat în vorbirea curentă a tehnicienilor și provine de la abrevierea traducerii din engleză a „Platform for Raising Boom”. Acestea, PRB-urile, sunt nacele echipate cu un braț articulat sau telescopic care permite ridicarea unei platforme la înălțime, oferind acces în zone greu accesibile. Scopul principal al unui PRB este de a ridica persoane la înălțime pentru a efectua diverse lucrări de întreținere, construcții sau montaj.
Orice nacelă este un PRB, dar nu toate PRB-urile sunt nacele.
În ceea ce privește asemănarea-diferența față de telehandler, totul se poate defini prin scop. Dacă vrei să ridici la înălțime persoane care să efectueze anumite lucrări de construcții, montaj, întreținere, ai nevoie de PRB. Dacă vrei să ridici materiale sau utilaje/accesorii, atunci e nevoie de telehandler. Acesta din urmă ar avea așadar o anumită versatilitate sporită. Gama de activități la care poate fi folosit este dacă nu mai diferită, cel puțin mai interesantă și protectoare cu persoanlul.