Despre macarale de mutat mobile, de închiriat sau pentru speriat rușii…

mini macarale
Se schimbă vremurile? Apar macarale pentru mutat mobile, mini macarale cu baterii...

Despre macarale toată lumea știe cam același lucru, că ridică greutăți! Iată însă că tehnica evoluează și felul în care este folosită ne deschide și alte perspective. Ne face să ne regândim viziunea despre această mașinărie, să vedem banala macara și la o altă dimensiune. La propriu și la figurat.

Mutarea cu ajutorul unor platforme de ridicare

Poate că nu sunt ele chiar macarale-macarale, dar tot din neamul lor sunt. Adică nu au neapărat cablu și cârlig, cum știm toți, dar de ridicat ridică și coboară. În Anglia și peste Ocean are deja mare priză un serviciu nemaipomenit: mutări și relocări cu macaraua.

mutare cu macara
Macarale pentru relocari, mutări de mobile, pachete… sursa foto: gentlegiant.com

Esența serviciului constă în ridicarea unei platforme până la fereastra sau balconul de unde trebuie mutate lucrurile. De acolo se scot dulapuri, paturi și pachete și se pun pe platformă, se coboară, se urcă în camion și se duc la noua adresă. Deci, totul se scoate pe geam sau pe balcon! Asta înseamnă în primul rând că nu mai ai nevoie de muncitori, de oameni salahori. (Sau cel puțin nu de atâția!) Totul este mai ieftin și mai rapid. Adio urcat pe scări, blocat liftul, certuri cu vecinii.

Aceste servicii se numesc mutare cu macara și sunt operabile până la etajul XII al unei clădiri. Bine, aici se mai poate discuta, până la urmă depinde și cât de mare și puternic este brațul de la macara.

Serviciu de relocare cu macara și camion de închiriat

Mini macarale cu baterii pentru construcții mici

La târgul Bauma 2022 au fost prezentate și câteva macarale de nișă, dacă le putem spune așa. Alberto Franceschini, directorul de la Jekko a și spus că modelul pe care l-au prezentat este unul deosebit. În sensul că schimbă optica și capacitatea noastră de a folosi un astfel de utilaj. Este vorba de o mini-macara cu baterii de litiu, autonomă și care poate fi folosită de fapt de către oricine.

macarale jekko
O nouă generație de macarale: mobile, cu baterii si usor de folosit – foto: jekko-cranes.com

Modelul Jekko SPX 328 CL mini crane expus la Bauma este ceva inovator, precum drona pentru fotografi sau aplicații militare. Are patru brațe telescopice, seamănă cu un mic păianjen și ridică 2,8 tone. Înălțimea maximă de ridicare este de 10 metri. Datorită bateriilor este autonomă și poate fi folosită cu telecomanda destul de simplu. Un buton înainte, altul sus, altul jos, etc. Să recunoaștem că ar fi fost greu de închipuit o astfel de realizare fără evoluția bateriilor din ultima perioadă. (Vezi automobilele electrice!)

Franceschini chiar spunea că este „un mini utilaj pentru viitor, pentru închiriat, pentru firme de construcții, pentru diverse activități. O macara ușor de manevrat chiar și de către un copil, poți face ce vrei cu Jekko!”. Astfel, construcțiile mici, par a fi o joacă de copil.

Cum se sperie rușii cu macaraua

Mă rog, nu chiar cu macaraua, mai degrabă cu rachetele Pantsir pe care le-au ridicat pe o clădire la Moscova. Ideea este absurdă, de fapt face parte din programul propagandă al rușilor. Vor să inducă populației convingerea că Rusia este atacată din toate părțile. Și probabil să-i sperie pe rușii de rând. Dar nu despre asta vrem să vorbim.

Noi, cei de la Sulfatim, avem pretenția că ne pricepem la macarale. Și ne-am tot uitat ce fel de macara or fi folosit!? Înclinăm să credem că este vorba de o macara de tip Liebherr. Toate indiciile înspre această marcă ne conduc. Veți spune că dar ce, rușii nu au macarale? Ba da, au, dar noi credem că este vorba de un Liebherr. Vedeți pozele și materialul video de aici Rușii au ridicat cu macaraua sisteme antiaeriene pe acoperiș. Apoi, comparați vă rugăm cu ce avem noi de închiriat la Liebherr. (Nu vă luați neapărat după culoare,dacă este diferită probabil și modelul este diferit, dar tot Liebherr se numește.)

Și chiar dacă e altceva, vă rugăm să rețineți că atunci când aveți nevoie… găsiți utilaje de închiriat la noi. Fără ruși, evident…