Liebherr – macarele moderne, Arboretum – construcții pentru viitor

macara Liebherr la 75 de ani constructii moderne
Macaralele Liebherr au ajuns la 75 de ani. Participă la cele mai moderne construcții

Probabil că pentru profani ar trebui să începem cu a vă spune ce înseamnă Liebherr. Este numele unui brand german care produce unele dintre cele mai minunate lucruri. Ne referim la macarale dar mai fac ei și altceva, excavatoare, buldozere și alte utilaje pentru industrie, dar pe noi ne interesează doar acestea și tot ce ține de construcții.

S-au împlinit 75 de ani de când a fost scos primul produs Liebherr, o macara desigur. Inginerul Hans Liebherr, fondatorul a ceea ce astăzi este o companie puternică și foarte prezentă pe plan internațional, a observat nevoia acută de echipamente de ridicare și transport în perioada de reconstrucție a Germaniei după al Doilea Război Mondial. Macaralele Liebherr s-au dovedit a fi extrem de robuste și eficiente, câștigând rapid o reputație excelentă în industrie.

macarale Liebherr de inchiriat


Adaptarea termenului de off-road la utilajele de ridicat

Am putea spune că Liebherr a inventat termenul de macarale pentru toate terenurile. Aceasta s-a întâmplat în 1977 când a fost realizat modelul LTM 1025. Cu o lungime a brațului telescopic de 24 de metri și o capacitate de încărcare de 25 de tone, noua macara mobilă poate fi desfășurată atât pe șosea, cât și pe off-road.

constructia noului pod peste mures de la arad
Macarale de la Sulfatim lucrează la noul pod de peste Mureș de la Arad
construim pasarela Gelu din Timisoara
(Re)Construim pasarela Gelu din Timișoara

Era ceva remarcabil pentru anii 70 și 80. Astfel, am putea spune, a fost creat un nou termen, respectiv „macara off-road”.

La mijlocul anilor 1980, electronica devine componentă de bază într-un număr din ce în ce mai mare de utilaje, nu doar de construcții. De reținut că atunci apăreau și procesoarele Z-80, care aduceau cu ele și strungurile programabile, de exemplu.

Inginerii de la Liebherr au revoluționat principiul de control al macaralei. Astfel, aceștia au creat „Liebherr Computed Control” – pe scurt LICCON. Central, simplu și practic – acesta este principiul călăuzitor. „Am integrat componente hardware într-un sistem de control a cărui logică am proiectat-o și programat-o singuri”, explică Erwin Morath, șeful departamentului de control la acea vreme. „LICCON a fost astfel unic și nu a putut fi copiat de concurență.”

interior de macara cu sistem LICCON de la Liebherr
Imagine din interiorul unei macarale Liebherr, se observă displayul de la sistemul LICCON in timp ce lucram pentru Timișoara 2023 capitala Culturala Europeană

De atunci LICCON a fost dezvoltat în mod continuu. Ceea ce, firesc, odată cu tehnologia a devenit o necesitate și pentru alte branduri de utilaje în construcții.

Macarale Liebherr; excelența în construcții proiect Arboretum

Zece Macarale Liebherr participă cu la construcția celui mai mre și mai original cartier din Europa. Este vroba de „Arboretum”, un ansamblu de clădiri construite în principal din lemn și materiale compozite. Ansamblul se află într-un parc cu 1.000 de copaci plantați. De fapt, totul, inclusiv clădirile de un modernism absolut sunt înconjurate de o abundență de lemn.

Arboretum - proiect de constructii din lemn cu participare Liebherr
Arboretum – proiect de constructii din lemn cu participare Liebherr (foto: Liebherr)

Viziunea pentru „Arboretum”, cel mai mare campus de lemn din Europa se pune în operă așadar cu macarale turn Liebherr din seria EC-B. Proiectul este în valoare de 650 de milioane de euro și se localizează lângă Nanterre, lângă Paris, Franța. Campusul este conceput pentru a crea o nouă conexiune între natură și locul de muncă și este durabil datorită construcției din lemn masiv.

Sulfatim Timișoara a participat la realizarea parcului de la Iulius Town – Timișoara