Ce utilaje de construcții (mai) fac acum avere în Rusia…

excavatoare Komatsu de inchiriat
Excavatoare Komatsu si alte utilaje pentru constructii de la Sulfatim Timisoara

Vă spuneam în articolul nostru despre macaraua Liebherr că această marcă s-a născut pe ruinele Germaniei anilor 40. La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Hans Liebherr a construit primul excavator hidraulic din lume. Se năștea o nouă eră, a utilajelor extra-puternice pentru construcții, industria grea și sistemele portuare. Acum Liebherr domină piața mondială de automacarale.

Astăzi, un alt război, cel din Ucraina, s-ar putea să dea naștere unui gigant al utilajelor pentru construcții. Este vorba de Komatsu. Pare greu de imaginat ce drum ar putea să aibă de acum înainte marele concern Komatsu. O firmă care a cucerit totuși China, fără a apela la faimoasele avioane de vânătoare Zero.

utilaje pentru constructii de inchiriat
utilaje pentru constructii de inchiriat

Astăzi, Komatsu este al doilea mare producător de utilaje pentru construcții din lume, după Caterpillar. Învinsă în ultimul război, Japonia a învățat de la Uncle Sam strategia succesului. Și devenind o multinațională, Komatsu este alături de Cat în dominația asupra lumii. 

Spuneam de dilema în legătură cu Komatsu. Concernul este singurul care încă nu a părăsit Rusia după invazia acesteia în Ucraina. Ultima declarație a lui Hiroyuki Ogawa, directorul executiv al companiei, făcută în 5 decembrie, lăsa însă să se înțeleagă că nimic nu e bătut în cuie în legătură cu viitorul Komatsu.

Cu excavatoare Komatsu se calcă Belazul în picioare

Nici înainte de război firmele rusești nu mai făceau față concurenței „imperialiste”. Rușii chiar au fixat un nou spor de taxe vamale de 5% peste ce era până atunci. Au vămuit suplimentar tot ce venea din Occident, tot ce era utilaj care făcea concurență celor locale. Degeaba! Fabricile Cat și Komatsu începeau să domine toată Rusia. Ba, mai mult, prin curțile rușilor tropăiau și Volvo și Hitachi…

Profitul brut al celor de la Komatsu a fost pe 2022 mai mare cu 27% față de cel din 2021. Un profit obținut în condițiile în care, la începutul anului, vânzărie în Rusia și statele CSI erau de 7% din totalul afacerilor lor. Nu cunoaștem date mai recente. Dar să mai spunem că în afară de Komatsu, din Rusia a plecat mai toată lumea bună. Deci doar ei mai sunt care au tehnologie bună. Și au făcut profit!

Poate vă închipuiți că mai există și un Belaz! Un fel de mare urs al răsăritului. Însă, așa cum v-am spus mai sus locul lui a fost deja luat demult de „imperialiști”. Mai ales acum, după sancțiunile europene, pe cei de la Belaz nu-i mai găsiți decât pe site-uri rusești și în Mongolia. Dați un search pe Google și faceți o probă dacă nu credeți.

Mai un lucru ce merită spus. După al doilea război mondial, Komatsu este singura mare firmă de pe plan mondial care a oprit producția a orice este legat de armament. Se poate face avere și fără să vinzi tancuri. Doar cu excavatoare și buldozere și să vinzi acolo de unde toată lumea fuge.

Deere, Cat, Other Construction OEMs Halt Business in Russia