Accidente cu macarale. Orice macara poate ucide!

macara accident
Accident cu o macara în Taiwan. sursa foto: MustShareNews

O macara s-a prăbușit peste un vagon de metrou (linie suspendată) provocând moartea unei femei și rănirea altor opt persoane. Incidentul s-a petrecut în Taiwan, unde brațul unei macarale s-a lovit de o clădire cu peste 30 de etaje și a căzut pe un metrou oprit în stație.

Mai multe detalii în limba română despre accident găsiți și în articolul O macara s-a prăbușit…

macara de inchiriat in Timisoara

Incidente cu macarale care se prăbușesc poate că nu au loc foarte des dar sunt foarte mediatizate, Aceasta și datorită „spectacolului macabru” pe care-l produc. Se întâmplă mai rar tocmai datorită plusului de rigurozitate cu care sunt tratate regulile de protecția muncii la macarale. Aceste evenimente sunt de cele mai multe ori pure accidente. Când este vorba de o macara care trebuie manevrată, mutată, motată și demontată, regulile de siguranță care se aplică sunt foarte stricte.

» Montare-demontare macara turn. Când, cum și cu cine se fac

În cazul în care apar neglijențe și defecțiuni accidentele sunt dintre cele mai grave. Trebuie știut că orice macara care cade poate ucide, poate produce consecințe dintre cele mai devastatoare.

Accidente cu macarale în Timișoara și România

Și la Timisoara au fost situații când s-au prăbușit macarale și au provocat victime.

Unul dintre acestea, la Dumbrăvița, lângă Timisoara, s-a petrecut în 2018. Atunci, o macara s-a prăbușit peste un service auto și a produs pagube însemnate. Din fericire, un singur om a fost rănit dar viața lui nu a fost pusă în pericol. Mai multe detalii despre acest accident cu macaraua care s-a prăbușit.

O macara s-a prăbușit peste un bloc la Cugir, în 2020. Accident spectaculos însă fără victime, după cum puteți afla din Adevărul.

Un caz interesant a fost la Galați, unde un pensionar conducea o auto-macara și a intrat cu ea într-o groapă. Remarcabil este că nu a murit din cauza accidentului în sine, practic nu a avut nimic, ci a făcut infarct la câteva ore după aceea.

Și o macara care a fost condusă neglijent a acroșat un bătrân pe care l-a omorât pe stradă. Detaliile accidentului sunt aici.

După cum se observă accidentele cu macarale din România nu au chiar foarte multe elemente senzaționale. Așadar vom povești despre câteva întâmplate în lumea mare.

macara timisoara
Aspect din timpul montajului unei macarale turn in Timisoara de către Sulfatim SRL

Accidente memorabile cu macarale de-a lungul timpului

Există câteva accidente notabile cu macarale care s-au întâmplat de-a lungul timpului. Iată câteva exemple, dintre cele mai mediatizate.

Accidentul cu macaraua Big Blue (1999)

O macara gigant, cunoscută sub numele de Big Blue, a fost implicată într-un accident la construcția unui stadion din Seattle, Statele Unite. Macaraua a căzut peste un stadion în construcție, ucigând trei oameni și rănind alți trei.

Pagubele la construcție au fost estimate la 99 de milioan de dolari. Iar văduvele muncitorilor care au murit au fost despăgubite cu o sumă totală de 100 de milioane de dolari.

Ancheta a stabilit că accidentul ar fi putu fi evitat, de vină fiind condițiile meteorologice. Respectiv rafale de vânt puternice, iar unii tehnicieni ar fi vrut amânarea lucrărilor în timp ce conducerea șantierului a dorit respectarea planificării de lucru.

Accidentul Hyatt Regency

Unul dintre accidentele memorabile a avut loc în anul 1981, în timpul construcției clădirii Hyatt Regency în Kansas City, Statele Unite. În acea zi fatidică, o balustradă uriașă de pe șantier a eșuat și a căzut peste un balcon aglomerat din interiorul clădirii în timpul unei petreceri. Bilanțul tragic a fost de 114 morți și peste 200 de răniți.

Accidentul Hyatt Regency a avut un impact semnificativ asupra industriei construcțiilor americane, ducând la revizuirea standardelor și reglementărilor de siguranță. Acesta a servit ca un punct de cotitură în ceea ce privește responsabilitatea constructorilor și inginerilor în asigurarea siguranței publicului în timpul lucrărilor de construcție.

accident macara
Aspecte după prăbușirea unei macarale la New York. Foto NY Times

4 morți în Manhattan, clădire distrusă și pagube de milioane

Un alt accident „sonor” a fost cel din martie 2008 când primarul Michael Bloomberg l-a declarat unul dintre cele mai grave accidente cu macarale din istoria orașului. Chiar dacă numărul de morți pare relativ mic, proporțiile și importanța accidentului au fost semnificative.

Macaraua care s-a prăbușit lucra la un imobil cu 20 de etaje, și chiar dacă nu au rezultat dosare penale în urma anchetei, consecințele s-au concretizat în retragerea licențelor în construcție. Numărul victimelor s-a ridicat în final la 7, celor patru morți din timpul accidentului li s-au alăturat și trei răniți grav.

Macara prăbușită la Mecca

Unul dintre cele mai memorabile accidente, dacă nu chiar cel mai mare dezastru de acest gen a fost prăbușirea macaralei la Mecca în 2015. Incidentul a avut loc pe 11 septembrie, în timpul pelerinajului anual Hajj, în orașul sfânt Mecca, Arabia Saudită. Macaraua a căzut peste o parte din Masa Sfântă (Kaaba) și a provocat moartea a cel puțin 107 persoane, iar alte sute au fost rănite.

Prăbușirea macaralei a fost rezultatul unor condiții meteo nefavorabile, inclusiv vânt puternic și furtună. Macaraua, care era utilizată pentru lucrări de extindere a Moscheii Al-Haram, cel mai sfânt loc musulman, s-a prăbușit din cauza acestor condiții extreme. Autoritățile saudite au intervenit imediat pentru a oferi asistență medicală victimelor și a coordona eforturile de salvare.

Prăbușirea macaralei la Mecca în 2015 a fost un incident tragic care a atras atenția internațională și a condus la discuții despre măsuri suplimentare de siguranță pentru pelerinajul Hajj. De remarcat că familia regală saudită a luat ulterior măsuri fără precedent în atribuirea contractelor de construcție.

Acestea sunt doar câteva exemple de accidente cu macarale care s-au întâmplat în trecut. Accidentele cu macarale pot fi foarte periculoase, de aceea este extrem de importantă respectarea tuturor normelor de siguranță și a măsurilor de precauție în timpul utilizării acestor utilaje grele.