Când 12 macarale lucrează împreună; record de eficiență

macarale liebherr lucrand impreuna la Dreft in Olanda
12 Macarale liebherr lucrand impreuna la Dreft in Olanda

Ai nevoie de o macara întotdeauna când ai ceva de ridicat sau de construit. Două macarale? Și mai bine, înseamnă că lucrarea este complexă și îți va etala măiestria, vei mai adăuga o lucrare de construcții în portofoliu. Întrebare: cât poate fi de complexă o lucrare la care să angajezi 12 macarale? E ceva, nu?

12 macarale Liebherr ridică împreună o conductă de 1 km lungime

Pentru a introduce în pământ o conductă penru termoficare, în orașul Dreft din Olanda, firma de contrucții și instalații Boer BV s-a folosit de 12 macarale Liebherr. Acestea au avut capacitatea de ridicare cuprinsă între 90 și 400 de tone. Lungimea conductei a fost de 1 km și nu a putut fi asamblată în totalitate la sol, iar apoi coborâtă pe poziție în șanțuri clasice, așa cum vedem în construcțiile din România. Aceasta pentru că gigantica țeavă trebuia să treacă pe sub o autostradă și un pod.

Dificultatea lucrării a impus o soluție inedită, folosindu-se forajul. La capete au fost folosite macarale de 300 și 400 de tone și s-a ținut cont că se va produce o curbură a conductei. Lucrarea de termoficare astfel realizată va contribui la reducerea emisiilor de carbon.

sincronizare macarale la pod peste mures
Sincronizare macarale la pod peste Mures
macara Liebherr de la Sulfatim Timisoara in tandem la Operatiunea Pelicanul
macara Liebherr de la Sulfatim Timisoara la Operatiunea Pelicanul

Tehnologie, sincronizare, profesionism

Metoda de lucru în construcții prin sincronizarea a două sau mai multe macarale nu este chiar nouă. Ridică însă probleme de pregătire a personalului, acesta trebuie să fie bine instruit iar utilajele de ridicat în perfectă stare.

Vă reamintim, Sulfatim Timișoara a lucrat sau a pus la dispoziție macarale pentru lucrul în sincron. Cele mai cunoscute și recente ar fi montarea tablierelor de la noul pod peste Mureș din Arad și Pasarela Gelu din Timișoara.

Vă reamintim însă și o operațiune mai veche a firmei noastre, respectiv repunerea pe apă a vaporașului emblemă al Timișoarei.

Trei macarale lucrand impreuna la podul Hammesberg Wupper din Wuppertal Heckinghausen
Trei macarale lucrand impreuna la podul Hammesberg Wupper din Wuppertal Heckinghausen

Avantajele folosirii a două macarale (sau mai multe)

Tehnica de folosire a două macarale concomitent impune profesionalism desăvârșit din partea operatorilor. Odată însă ce cunoștințele au fost asimilate, se va observa că este mult mai sigură și mai performantă.

  • Prin folosirea a două sau mai multe utilaje de ridicat se mărește gradul de siguranță, căci sarcina ridicată se îndepărtează de cea maxim admisă. Prin împărțirea greutății pe două (sau mai multe) macarale ne îndepărtăm de punctele critice. Obținem astfel coeficienți de siguranță mai mari.
  • Ridicarea tablierelor (segmente de pod) și a grinzilor de mari dimensiuni devine mai sigură și mai precisă.
  • Manevrarea navelor de dimensiuni corespunzătoare prin intermediul macaralei se dovedește a fi precisă. Acestea au de obicei lest și combustibil, astfel își modifică centrul de greutate dacă sunt manevrate prin ridicare.
  • Poziționarea mult mai precisă a obiectelor este evidentă. Nu întotdeauna aveți la dispoziție spațiu suficient și cel mai stabil teren.
Macarale lucrând sincronizat; demolarea pasarelei Gelu din Timișoara

Ori de câte ori aveți nevoie de o macara de închiriat sau un subantreprenor în construcții puteți apela la Sulfatim SRL din Timișoara. De asemenea, oferim transporturi agabaritice pentru marile dvs proiecte.

» Pentru mai multe lucrări de construcții vedeți și canalul nostru de Youtube

» Citește și: Trei macarale Liebherr lucrând împreună la podul Hammersberg Wupper